::  FAQ  ::  Szukaj  ::  Użytkownicy  ::  Grupy  ::  Zaloguj  ::  Rejestracja  ::  Album  :: 




Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Karlus
Nie 21 Lut, 2016
Co nas trapi.
Autor Wiadomość
Karlus 
"
Junior Admin



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 1638
Skąd: Nowy Radlin
Wysłany: Pią 19 Lut, 2016   Co nas trapi.

Od niedzieli jakby mnie nie było widać przez 2 dni, to znaczy że przebudowywuję komputer.
Od Mikołaja pod choinkę dostałem Dysk twardy o pojemności 256 GB ale bez części wirujących czy
ruchomych. Jest b. szybki że system startuje w parę sekund, a coś ściągnąć z netu f..., książkę czy
coś innego, to też w sekundach. W sam raz na zainstalowanie systemu. Wstyd że czekam już z tym
2 miesiące.
_________________
Pozdrawiam.
A ja mam swoje zdanie i też się z nim nie zgadzam.
Lech Wałąsa
  
 
 
Atanoda 
MODERATOR



Pomogła: 11 razy
Wiek: 64
Dołączyła: 22 Lis 2011
Posty: 3711
Skąd: RADLIN
Wysłany: Pią 19 Lut, 2016   

Czy dysk twardy to to samo co dysk zewnętrzny, na który wrzucam ważne pliki i dokumenty, zdjęcia itd?
Toshiba, ale ile ma GB? Już widzę, 500.
Czasem z niego wyrzucam jakiś plik, daję inny, rozbudowany.
Jak np. gałąź drzewa.
Ostatnio jednak gdzieś przeczytałam taki komentarz, nawet sobie to zapisałam, by Was zapytać,
czy tak jest:
To chyba jakieś prawo Murphiego, że raz zajęta przestrzeń dyskowa nigdy nie wraca do fabrycznej pojemności. GB nigdy dosyć.
_________________
http://forgen.pl/forum/
http://genealodzy.pl/

„Niech nie przerażają Cię pożegnania.
Są one konieczne, abyśmy znów mogli się spotkać.”
 
 
Karlus 
"
Junior Admin



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 1638
Skąd: Nowy Radlin
Wysłany: Pią 19 Lut, 2016   

Tak, dyski twarde to te 3,5 cala w komputerze na stałe SATA do 2 T (Terra. 1 T = 1000GB) i te 2,5 cala
zewnętrzne do 2 T na USB.
Tak to prawda że twarde dyski jak i te małe USB czy karty pamięci jak SD do camer foto, nigdy nie mają
tyle pamięci co podaje producent. Pamięć ta jest już zajęta na stałe i nieodwracalnie przez producenta na
instalację specialnego oprogramowania, które jest odpowiedzialne za somostart dysków, identyfikację
dysków i szatę graficzną. Ikonki tego oprogramowania dla nas są niewidoczne, poprostu widok ich
zaśmiecałby przestrzeń i jest to zabezpieczenie przed przypadkowym ich skasowaniem. Co wcale nie
znaczy że nie możesz ich zobaczyś. Przez odpowiednie ustawienia w systemie twojego komputera
mogą być widoczne. W ten sposób twarde dyski ( HD czyli Hard Disc) tracą do 100 GB przy 1 T i 2 GB przy kartach SD 32 GB jest tego około 5 % pojemności nośnika.
Jeżeli te dane ulegną utraceniu, czyli skasowaniu, dysk jest niewidoczny, tak jakby go nie było.
Czyli wszystko co na nim było ulega utraceniu. Jednak są specialne firmy które zajmują się odzyskiwaniem
utraconych danych z dysków. Najbliższa nam znajduje się w Częstochowie, już korzystałem z
ich usług.
Utrata stałego oprogramowania z HD czy SD najczęściej następuje gdy nieprawidłowo odłączamy
HD czy SD z USB komputera.
Na dole na listwie po prawej stronie jest iconka, która pozwala bezpiecznie odłączyć twoje USB od
komputera. Dziesięć razy sie uda odłączyć USB od komputera bez tego pozwolenia, a raz nie.
I to jest właśnie o ten jeden raz za dużo.
Potem to kosztuje od 300 do 500 PLN.
Najbezpieczniej jest odłączyć USB od urządzenia (TV, Vidio, itp.) po wyłączeniu tego urządzenia.
_________________
Pozdrawiam.
A ja mam swoje zdanie i też się z nim nie zgadzam.
Lech Wałąsa
  
 
 
Atanoda 
MODERATOR



Pomogła: 11 razy
Wiek: 64
Dołączyła: 22 Lis 2011
Posty: 3711
Skąd: RADLIN
Wysłany: Pią 19 Lut, 2016   

No to profesjonalnie mi to wytłumaczyłeś, zrozumiałam w 45% (nie alkoholu) ;)

Znów mi się ten grat zawiesił. Resetowałam i komunikat:

Sprawdzanie systemu plików na C.
Typ systemu plików to NTFS
Jeden z dysków wymaga sprawdzenia spójności danych. :strach:


I następuje usuwanie, odzyskiwanie, et cetera.

A ja i tak już tego nie ogarniam. :niewiem:
_________________
http://forgen.pl/forum/
http://genealodzy.pl/

„Niech nie przerażają Cię pożegnania.
Są one konieczne, abyśmy znów mogli się spotkać.”
  
 
 
Karlus 
"
Junior Admin



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 1638
Skąd: Nowy Radlin
Wysłany: Sob 20 Lut, 2016   

Zagłębiłem się trochę w prawa Marphiego i stwierdziłem że jest tego multum, a poniżej to co
dotyczy komputerów.

Definicje

Definicja użytkownika komputerów: Zestresowana istota, zazwyczaj rodzaju żeńskiego, która wykonuje swoją pracę przy oślepiającym oczy monitorze, wykorzystując do tego bezużyteczne programy, niezrozumiałe podręczniki i niedostosowane urządzenia peryferyjne. Bez pomocy komputera można by było wykonać tę pracę w o połowę krótszym czasie.

Definicja posiadacza komputera «domowego» i «półprofesjonalnego»: Stworzenie męskie, któremu nie robi różnicy to, że poświęca niekończące się godziny zajęciu, z którego nie ma żadnej praktycznej korzyści, a przy tym traci wszelki kontakt z rzeczywistością i nie ma już w ogóle czasu dla swojego otoczenia, rodziny i przyjaciół.

Definicja posiadacza komputera «profesjonalnego»: Stworzenie męskie, któremu nie robi różnicy to, że poświęca niekończące się godziny zajęciu, z którego nie ma żadnej praktycznej korzyści, a przy tym traci wszelki kontakt z rzeczywistością i nie ma już w ogóle czasu dla swojego otoczenia, rodziny i przyjaciół.

Definicja WYSIWYG: «What You see is what You might get». Jednak, gdy tylko pojawi się u Ciebie iskierka nadziei, że zbliżasz się do końca swojej pracy, to angielskie tłumaczenie WYSIWYG brzmi: «What You see is what You never get».

Dla mnie jednak są przebojem prawa Marphiego dotyczące hydtauliki.

Prawa hydrauliki Murphy'ego

- Każda rura po skróceniu okazuje się zbyt krótka
- Wszystkie szczelne złącza przeciekają.

Zresztą poczytaj sobie sama tu, a te o Windowsie też są dobre.

https://pl.wikiquote.org/wiki/Prawo_Murphy'ego
_________________
Pozdrawiam.
A ja mam swoje zdanie i też się z nim nie zgadzam.
Lech Wałąsa
  
 
 
Karlus 
"
Junior Admin



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 1638
Skąd: Nowy Radlin
Wysłany: Sob 20 Lut, 2016   

Atanoda napisał/a:

czy tak jest:
To chyba jakieś prawo Murphiego, że raz zajęta przestrzeń dyskowa nigdy nie wraca do fabrycznej pojemności. GB nigdy dosyć.



Jak sama te jego wszystkie prawo poczytasz to sama zrozumiesz że jest to jeden wielki steck bzdur.
Ale poczytaj, bo ja się pośmiałem. Jest w tym dużo prawdy i humoru.
Powyższy cytat który zamieściłaś to prawda tylko w innym kontekscie i ktoś pod Marphiego musiał
się podpiąć.
_________________
Pozdrawiam.
A ja mam swoje zdanie i też się z nim nie zgadzam.
Lech Wałąsa
 
 
Karlus 
"
Junior Admin



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 1638
Skąd: Nowy Radlin
Wysłany: Nie 21 Lut, 2016   

:roll:

Kopiowanie na bezczelnego.jpg
Plik ściągnięto 511 raz(y) 144,23 KB

_________________
Pozdrawiam.
A ja mam swoje zdanie i też się z nim nie zgadzam.
Lech Wałąsa
 
 
Karlus 
"
Junior Admin



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 1638
Skąd: Nowy Radlin
Wysłany: Czw 03 Mar, 2016   

Cały listopad przeleżałem w szpitalu. A że laptop zostawiłem 1200 km. od domu, pozostał mi tylko Smartfon
do oglądania mojej ulubionej TV. Co prawda 5 cali, ale da się oglądać. Próbowałem różnych adresów www.
na polskie programy. Cokolwiek oglądałem to już po 10 sek. chcieli pieniędzy lub SMSa na numer na jaki ja
się nie dodzwonię. Więc się męczyłem.
Dopiero wczoraj kolega podał mi www. adres pod którym wszystko hula że aż miło.
Przeczytałem regulamin tej TV i nie ma tam niczego co by było nielegalne.
I tu do tych co muszą przebywać daleko od domu, a akurat leci Teleexpress, albo mecz Polska : Irlandia.
Wystarczy tylko 1Mb/sek. a to już mamy prawie wszędzie, nawet w autobusie.

Dla zainteresowanych 80 programów :pl: :

www.telewizjada.net :brawo2: :pl:
_________________
Pozdrawiam.
A ja mam swoje zdanie i też się z nim nie zgadzam.
Lech Wałąsa
 
 
Irys 
*



Slask

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 22 Sty 2011
Posty: 1020
Skąd: Radlin -Cookstown
Wysłany: Czw 03 Mar, 2016   

Dzieki za ten link :ok:

Nie rozumie tylko dlaczego na kompie dziala mi gdy przelaczam na telewizor tylko czarny ekran
_________________
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka"
A.Einstein
 
 
Karlus 
"
Junior Admin



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 1638
Skąd: Nowy Radlin
Wysłany: Czw 03 Mar, 2016   

Nie wiem tylko jaki masz system operacyjny.
Problem jest tylko w ustawieniach na monitor.
Czyli:
W Win 7 i 8 idzie to automatycznie, i to po HDMI, ale w Win XP i starszym, trzeba w systemie przestawić
sygnał na dwa monitory, czyli 1 to monitor, a 2 to TV. I to wszystko.
Chciałem tu wkleić parę kroków w piśmie obrazkowym, ale mam Win 7 i operuję tylko zwrotami po niemiecku.
Polskich i angielskich nie znam, ale jeżeli dalej będziesz miał ten problem, przekopiuję parę obrazków z laptopa Uli. Ona jeszcze ma Vistę (stanęła w miejscu i koniec, ani rusz).
_________________
Pozdrawiam.
A ja mam swoje zdanie i też się z nim nie zgadzam.
Lech Wałąsa
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



 :: Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group ::  Template subEarth by Kisioł modified by Gilu & Slideroh :: 
Programosy

Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 15